dimecres, 22 de maig del 2013

Kosläpp

Ara que és primavera i està tot tan verd m’agrada recordar algunes coses que es fan a Suècia amb l’arribada del bon temps. Una de les principals diferències amb la societat  catalana és que la vida al nord d'Europa ha estat marcada per la natura, (és una cultura agrícola i ramadera mentre que la nostra és molt més urbana) i moltes tradicions giren al voltant de les èpoques de l’any i el que toca fer a cada temps.
Quan la terra s’escalfa i comença a notar el  canvi d’estació la gent busca  els “vårtecken” senyals de primavera.  Ara amb el FB  inclús testimonien el que han trobat: les primeres gotes de neu (snödroppar”) que és una floreta blanca preciosa que surt fins i tot  enmig de la neu.  Fan fotos dels blåsippor o vittsippor. Qui ho troba pot afirmar amb contundència que l’inici de la primavera ja ha començat.
Al cap de poques setmanes la neu ha desaparegut,  els dies són llargs i l’herba es torna verda,  flonja  i gustosa pel bestiar. És llavors quan té lloc l’engegada de les vaques, el “kosläpp”.  Els bovins s’han passat l’hivern llarg i fosc tancats als seus estables i un diumenge de primavera, amb públic  de tota la contrada,  fan el ritual d’obrir les tanques i els deixen anar. Vedells joves, vaques grasses i ufanes, algunes de velles, els que han nascut a l’hivern,  tot el bestiar surt  a tot drap saltant i corrent  a disfrutar de l’aire lliure. És com veure un patí d’escola  ple de nens contents.  Els animals juguen absorts en la seva alegria completament aliens a la mirada racional. La gent es meravella. La natura torna a vèncer cada any i ens regala  l’espectacle de la vida.
 
P.S. No trobeu genials aquestes fotos? La primera és una gran sibarita que es cruspeix les flors de la pomera. I les altres estan absolutament fora de si!!!